Řízení kvality v organizaci Analýza reklamací Koncernu Pegas - Čermák, Martin; Plášková, Alena, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2007)
Práce se zabývá řízením kvality v organizaci. Poukazuje na běžně užívané metody a přístupy k řízení kvality. Pro vlastní práci byla zvolena analýza reklamací Koncernu Pegas, který je 2. největším výrobcem netkaných textilií v Evropě. Pro analýzu byly použity zejména metody jako 7 nástrojů řízení kvality a řada statistických metod
Vedoucí práce: Alena Plášková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: jakost; podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; quality; bachelor's theses