Možnosti využití netradičních kvantitativních metod při předpovídání finančních krizí - Hájek, Petr (2007)
Práce je rozdělena na tři části. V teoretické části práce jsou přiblíženy významné krize za posledních několik set let, typologie krizí, selhání finančních trhů dle P. Krugmana, generační modely, cenové bubliny, souvislost kapitálových toků a dluhového problému, nákaza, prevence před krizemi a jejich management. V druhé části jsou v rámci popisu současného stavu bádání v oblasti predikce finančních krizí citovány desítky studií. Jejich výsledky jsou následně porovnány. Pozornost je také věnována definici finanční krize. Ve třetí části je provedena aplikace metody Latent Semantic Indexing (LSI) na úlohu predikce finančních krizí. Testovanou hypotézou je předpoklad, že akciové trhy dokáží během jednoho čtvrtletí (64 pozorování akciového trhu) reflektovat budoucí vývoj v měnové politice (během dalších 128 pozorování). Tato hypotéza byla na vzorku 39 zemí, intervalu let 1985 - 2007 a interpretace vývoje úrokových sazeb a měnového kurzu domácí měny vůči USD v disertační práci potvrzena. Uvedená metoda LSI a její studovaná aplikace na akciovém trhu, přestože dokázala nalézt několik krizí i přesně na den, je vhodná spíše pro specifikaci a analýzu křehkých období, kdy ke krizi může dojít, než přímo k předpovídání krizí