Národohospodářská theorie - Mildschuh, Vilibald, 1878-1939 (Publikace Všehrdu, 1922)
Význam národohospodářské vědy a její vztah k sociologii, etice, psychologii a matematice. Přehled o dějinách národohospodářské vědy od hospodářského systému založeného na otroctví až po rakouskou školu (K. Menger), a jiné teoretiky (J. B. Clark, Pareto). Všeobecné pojmy a zákony platné ve všech stádiích hospodářského vývoje (všeobecná ekonomika). Vývoj od hospodářství nesměnného k hospodářství směnnému (vývoj populace, dělba práce, vznik peněz, státní úprava peněžnictví). Stupně hospodářského vývoje