Oceňování Zásob - Nakládal, Lubomír (2006)
Tato práce pojednává o problematice zásob v účetnictví. Nejprve definuje pojem zásoby, charakterizuje jejich vlastnosti a vymezuje jejich členění. Následně se věnuje periodickému a průběžnému systému jejich účtování a ostatním náležitostem souvisejících s jejich účtováním. Jádrem práce je problematika oceňování zásob účetní jednotkou. Podrobně tak popisuje oceňování zásob v okamžiku jejich pořízení, v okamžiku jejich vykazování a v okamžiku jejich spotřeby či prodeje. Na závěr práce je zpracován komplexní příklad na metody oceňování úbytku zásob, z něhož je vyvozeno několik závěrů týkajících se vlivu použití jednotlivých metod oceňování zásob na náklady vstupující do výsledovky a na konečný stav zásob. Výsledkem práce však také je popis hlavních úskalí, která mohou nastat při oceňování zásob v okamžiku jejich pořízení a v okamžiku jejich vykazování