Zúčtovací vztahy Pohledávky a závazky - Kovaříková, Tereza (2007)
Práce je zaměřena na účetní zobrazení vztahů účetní jednotky k dlužníkům a věřitelům. Základní dělení pohledávek a závazků z obchodního styku a povinnosti účetní jednotky vůči státu. Zúčtování se zaměstnanci a institucemi zdravotního a sociálního zabezpečení. Otázky týkající se daní jak přímých tak nepřímých, dotace poskytované účetní jednotce. Dále pohledávky za společníky, účastníky sdružení a členy družstva. Do této problematiky jsou zahrnuty i kurzové rozdíly, přechodné účty aktiv a pasiv, dohadné položky aktivní a pasivní a také opravné položky k pohledávkám