Zapojení České republiky do systému ERM II - Kubík, Jan (2007)
Diplomová práce se zabývá problematikou zapojení České republiky do systému ERM II. Teoretická část práce stručně popisuje proces evropské integrace, a to nejen v obecné rovině, ale hlavně v rovině hospodářské a měnové. Tato část se věnuje také zapojení ČR do evropských struktur, představení mechanismu ERM II a dále vymezuje některé důležité pojmy z této oblasti. Praktická část práce je věnována podrobné analýze plnění jednotlivých maastrichtských konvergenčních kritérií Českou republikou, kde u kritéria stability měnového kurzu je také velmi komplexně popsán stav ČR v souvislosti se zapojením do systému ERM II. Analýza jednotlivých kritérií je poté stručně shrnuta