Přínosy a problémy vstupu ČR do Eurozóny - Vojík, Daniel; Dvořák, Pavel, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2007)
Při hodnocení vstupu ČR do Eurozóny práce vychází z teorie optimálních měnových oblastí a z konceptu přínosů a nákladů. Samotný vstup je posuzován ze dvou hledisek. První je hledisko Eurozóny, je tedy analyzováno plnění maastrichtských kritérií. Cílem je nalézt odpověď na otázku, kdy bude možné do Eurozóny vstoupit. Na druhou stranu je také třeba posoudit přijetí eura z hlediska ekonomických zájmů České republiky, tedy zjistit, kdy bude vhodné vstoupit. Je tedy provedena bilance přínosů a nákladů přijetí eura s přihlédnutím ke zkušenostem členských zemí Eurozóny. Zvláštní pozornost je věnována vhodnosti společné monetární politiky pro ČR, především pravděpodobnosti vzniku asymetrického šoku
Vedoucí práce: Pavel Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta managementu, 2007
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2007
Keywords: měnová integrace; Česko; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; monetary integration; Czechia; master's theses