Rakouská teorie hospodářského cyklu - pohled současné makroekonomie - Potužák, Pavel; Ševčík, Miroslav, 1958-; Havel, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Tato diplomová práce analyzuje rakouskou teorii hospodářského cyklu. Představuje její základní stavební kameny. V této teorii neexistuje rozlišení mezi krátkým a dlouhým obdobím, proto je spojena analýza hospodářského cyklu a hospodářského růstu. Hlavním klíčem k jejímu pochopení je teorie kapitálu, jež se zrcadlí v tzv. intertemporální struktuře produkce. Hospodářský cyklus je způsoben monetárním šokem, který atakuje cenový systém ekonomiky, zejména pak úrokovou míru. Tyto disturbance narušují intertemporální strukturu kapitálu a zahajují hospodářský cyklus. Diplomová práce analyzuje ne-neutralitu peněz, a to i v případě změn poptávky po penězích. Dále se pokouší představit slabiny této teorie a nalézá možná řešení. Diplomová práce také porovnává rakouskou teorii s moderními teoriemi hospodářského cyklu a upozorňuje na některé vady těchto teorií. Na závěr jsou vysvětleny hlavní pohyby české ekonomiky pomocí rakouské teorie hospodářského cyklu
Vedoucí práce: Josef Šíma
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: národní hospodářství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses