Formáty pro ukládání zvuku a další aspekty jejich šíření - Gabriel, Vladislav (2007)
Zvuk je mechanické chvění, které se přenáší vzduchem. Uložen může být analogově nebo digitálně. Digitálně se zvuk ukládá do souborů různých formátů se ztrátou nebo beze ztráty informace. Ztrátové formáty se od sebe liší mírou komprese, mírou ztráty informace a datovým tokem nutným pro přehrávání. Hudební díla uložená v těchto formátech jsou většinou chráněna autorským právem a jejich šíření bez souhlasu autora je trestné. K tomuto nelegálnímu šíření se dnes využívají výměnné sítě. Ty můžeme dělit na tři podskupiny a to sítě s centrálním vyhledávačem, decentralizovaným vyhledáváním a distribuovaným anonymním vyhledáváním. Masivní využívání těchto sítí mělo za následek snížení tržeb nahrávacích společností, které se snažily tento pokles zmírnit různými prostředky (ochrana kompaktních disků, mediální kampaně, represe)