Obsah a struktura webových dokumentů a jejich přístupnost - Adámek, Karel; Pinkas, Otakar, 1942-; Nekvasil, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2007)
Předkládáná práce Karla Adámka Obsah a struktura webových dokumentů a jejich přístupnost se zabývá dynamicky se rozvíjejícím, avšak doposud poněkud opomíjeným tématem uživatelské přístupnosti jednotlivých produktů webového designérství. Autor nejdříve v úvodu své studie podává definici jednotlivých pojmů týkajících se přístupnosti webových stránek, poté vymezuje okruh handicapovaných uživatelů Internetu a v modelových situacích se zabývá jejich možnými konkrétními problémy při kontaktu s výše uváděnými aplikacemi. Poté přistupuje k popisu a analýze kompenzačních pomůcek užívaných zdravotně postiženými pří práci s informačními technologiemi a obtížemi, jež z tohoto stavu věcí vyplývají. Dále nás seznamuje s analýzou pravidel webové přístupnosti a na základě mezinárodního srovnání i s konkrétními pokusy o jejich aplikování v různých evropských a světových zemích. Jako příklad jsou uváděny a analyzovány legislativní úpravy v USA, Německu, Austrálii, České republice a dalších státech. Tato analýza se mu poté stává východiskem pro srovnání jednotlivých institucí a organizací, jež se webovou přístupností různorodě zabývají. Výsledky této komparace, včetně objevených nedostatků, pak autorovi slouží jako podklad k formulování zásad algoritmu tvorby ideálně přístupného webu. Autor nás postupně seznamuje se základními kritérii, pojmy a principy, jichž by se měl držet každý, kdo usiluje o maximální přístupnost svého webu. Postupně jsou probírány podmínky a kvality, jako je ovládání, navigace, grafická podoba, obsah webového dokumentu, uživatelské prostředí, zdrojový kód stránky atd., které se podstatnou měrou podílejí na zajištění ideální přístupnosti webu. Tato analýza je završena tezí o důležitosti dosud podceňované implementace přístupnosti k webu v různých
Vedoucí práce: Otakar Pinkas
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses