Vývoj modelové smlouvy o zamezení dvojímu zdanění OECD a její reflexe ve smlouvách uzavřených Českou republikou - Růžičková, Tereza; Kubátová, Květa, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2007)
Mezinárodní smlouvy o zamezení dvojímu zdanění uzavírané jednotlivými zeměmi, se řídí tzv. Modelovou smlouvou OECD o zamezení dvojímu zdanění v oblasti zdanění příjmů a majetku. Od roku 1963 – prvního roku vydání této Modelové smlouvy se její znění několikrát novelizovalo. Jednotlivé země nejsou nijak nuceny Modelovou smlouvu zcela dodržovat, nicméně tak z velké části činí. Úkolem práce je analyzovat reflexi těchto změn na příkladu smluv uzavřených Českou republikou s Francií, a to z roku 1975 a z roku 2005. Na těchto „krajních bodech“ uvidíme změny v Modelové smlouvě a vývoj jednotlivých výhrad států, které se na znění jednotlivých smluv také odráží. Závěrem práce je zjištění, že Česká republika změny v Modelové smlouvě reflektuje plnou měrou ve svých smlouvách, ale vznesené výhrady mají mnohem větší váhu na znění nových smluv uzavíraných Českou republikou. Ve vybraných smlouvách (73/1975 Sb. a 79/2005 Sb.) je pouze jedna změna, u které nejsme schopni definovat její původ
Vedoucí práce: Květa Kubátová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: finance - daně a finanční kontrola [obor bakal. práce]; dvojí zdanění; bakalářské práce; double taxation; bachelor's theses