Životní pojištění a penzijní reforma - Krajčovičová, Iva (2007)
Nezbytnost třetího pilíře, kam spadá penzijní připojištění se státním příspěvkem a soukromé životní pojištění, vyplývá z nepříznivého demografického vývoje, který hraje ve prospěch post-produktivních lidí. Řešením je penzijní připojištění, které je podporováno ze strany státu jak daňově, tak i příspěvky. V životním pojištění si pouze můžeme snížit daňový základ, což tento produkt znevýhodňuje a na trhu se nedočkává takové obliby. Přesto ale tento trh v porovnání se západní Evropou není ani zdaleka nasycený a i díky rozvoji hypotečních úvěrů lze do budoucna očekávat jeho vývoj