Efektivnost výběru daně dědické a darovací v ČR za období let 2000 až 2005 - Svobodová, Lucie (2007)
Tato práce se zaměřuje na analýzu efektivnosti výběru daně dědické a darovací v České republice. V úvodní části je nejdříve popsáno zařazení těchto daní do daňového mixu České republiky a dále je podrobně popsán pojmový aparát. Druhá kapitola se věnuje popisu celkových nákladů a výnosů daňového systému a snaží se je rozdělit na administrativní náklady zdanění, vyvolané daňové náklady a nadměrné daňové břemeno. V poslední kapitole je provedena analýza nákladů a výnosů již přímo pro daň dědickou a darovací. Na základě této analýzy je učiněn závěr o efektivnosti těchto daní a jsou zde načrtnuty možné řešení pro zefektivnění výběru daně