Opravné položky a rezervy jako prostředky vyjádření zásady opatrnosti - Světlík, Radim (2007)
Cílem práce je vymezit jednotlivé typy rezerv a opravných položek, a to jak ve vztahu k Zákonu o účetnictví, tak i k daňové legislativě. Práce se danou problematikou zabývá i z pohledu 4. direktivy a Mezinárodních standardů finančního výkaznictví. V úvodních kapitolách jsou vymezeny základní zásady vedení účetnictví tak, jak je vymezuje 4. direktiva, Zákon o účetnictví a koncepční rámec IFRS. Třetí kapitola se zabývá zásadou opatrnosti jako takovou. Cílem následujících kapitol je poskytnout vyčerpávající výčet jednotlivých rezerv a opravných položek, které mohou firmy tvořit na základě platné účetní a daňové úpravy