Teorie portfolia a vybrané otázky portfolio managementu - Hackl, Zbyněk (2007)
Hlavním cílem práce je představit čtenářům základy teorie portfolia v historické posloupnosti jednotlivých teorií, a následně některé přístupy portfolio managementu. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. Základní teorie portfolia jsou představeny v první, druhé a třetí kapitole. Za výchozí teorii je brána Markowitzova teorie portfolia, dále je představen Sharpeho model rovnováhy na kapitálovém trhu (obsahuje odvození přímky kapitálového trhu) a na něj navazující model CAPM. Vedle Sharpeho modelu je také odvozen Tobinův model. Jednotlivé teorie jsou představeny a následně je věnována značná pozornost jejich odvození. Vybrané části portfolio managementu jsou uvedeny ve čtvrté kapitole. Tato část krátce představuje pojem efektivnost trhu a následně je, ve vazbě na teorie v první části práce, zaměřena na fundamentální analýzu jako jednoho z představitelů aktivních metod správy portfolia používaných analytiky na kapitálovém trhu