Burza cenných papírů Praha, a.s. - Plánička, Pavel (2007)
Práce se zabývá analýzou fungování a úspěšnosti Burzy cenných papírů Praha, a.s. Popisuje počátky burzovnictví v Evropě, dosavadní vývoj burzy v České republice, analyzuje současný institucionální a právní rámec českého kapitálového trhu, provádí rozbor organizační struktury Burzy cenných papírů Praha, a.s., členství na burze, uspořádání burzovních trhů, používaného obchodního systému a probíhajících typů obchodů, obchodovaných instrumentů, způsobu vypořádání burzovních obchodů a tvorby a průběhu burzovních indexů. Analyzuje obchodování na burze od jejího vzniku do roku 2006. Provádí konkurenční porovnání výkonnosti Burzy cenných papírů Praha, a.s. s výkonností slovenské Burzy cenných papierov v Bratislave, a.s., polské Warsaw Stock Exchange a maďarské Budapest Stock Exchange od jejich založení do roku 2006