Analýza pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla - Voplakal, Tomáš (2007)
Práce se zabývá pojištěním odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla, které je lidově označováno jako povinné ručení. Tento pojistný produkt se řadí do skupiny neživotních majetkových povinných smluvních pojištění. Text se skládá ze dvou hlavních částí – obecné a aplikační, dále je rozdělen do několika kapitol a podkapitol. Jednotlivé aspekty jsou nejprve analyzovány na všeobecné rovině, později se interpretují na konkrétním příkladu Uniqa pojišťovny, a. s., a České pojišťovny, a. s., v komparaci s dalšími pojistiteli, kteří na českém trhu podnikají. Práce také zkoumá legislativní úpravu. V textu jsou využívány pokročilé statistické metody, zahrnující regresní a korelační analýzu či analýzu časových řad, které mimo jiné slouží k úspěšnému zvládnutí vytčených cílů práce, mezi něž patří vytvoření souhrnného obrazu o pojištění, nalezení značně zjednodušeného vzorce pro kalkulaci pojištění a deskripce na modelovém příkladu. Mnohé poznatky a různá fakta jsou pro srozumitelnost ilustrovány tabulkami a grafy. Za účelem dosažení komplexnosti se rovněž středem zájmu staly informace o tom, jaké rysy mívají podobné produkty v zahraničí, zejm. v zemích Evropské unie. Ze zjištěných výsledků zainteresovaní pochopí, jak složité jsou výpočty sazeb a jak obsáhlé je pojištění samotné