Obchodování s ropou na komoditních burzách - Sochor, Jan (2007)
Diplomová práce pojednává o obchodech s futures kontrakty na ropu na světových komoditních burzách. Analyzuje faktory, které působí na tvorbu cen ropy. Provádí srovnání tvorby spotových cen a cen futures a analyzuje závislost mezi spotovou a forwardovou cenou. Dále rozebírá vztah mezi cenami dvou základních druhů ropy - americké WTI a severomořské Brent