Komparace systémů měnového kurzu - Búry, Jan (2007)
V této bakalářské práci je řešena problematika měnového kurzu. V první části jsou charakterizovány hlavní režimy měnového kurzu a jejich klasifikace. Je zde také uvedeno, jaké výhody přináší režim fixního kurzu či jaké argumenty zaznívají ve prospěch flexibilních režimů. V další časti je analyzován vývoj mezinárodního měnového systému od počátku minulého století až do současnosti. V poslední části je představena alternativa k současnému světovému měnovému uspořádání, a to v podobě zavedení jednotné světové měny a možné způsoby její implementace. Závěrem je také zhodnocen vývoj režimů měnového kurzu uplatňovaných v jednotlivých zemích od roku 1990 do současnosti