Etické Normy V Oblasti Informatiky V Čr - Bachmann, Petr; Toman, Prokop, 1942-; Exnarová, Anna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2008)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou spojenou s dodržováním a porušováním norem informační etiky. Práce je rozdělena na tři části. První kapitola pojednává o historickém vývoji obecné etiky. Vybrané etické postoje jsou stručně popsány, zejména jejich principy a z nich vycházející východiska pro chování. Na konci kapitoly jsou hlavní východiska shrnuta a naformulována tak, aby mohla posloužit pro hodnocení jevů vyskytujících se v informační etice. Zároveň mohou sloužit jako rada při rozhodování nejen v situacích, které souvisí s informační etikou. Druhá kapitola se zabývá informační etikou přímo. Nejdříve jsou definovány základní pojmy jako je informace z pohledu etiky a komunikace. Komunikační model dále slouží jako kritérium rozdělení informační etiky na logické části. Dále jsou popsány charakteristické aspekty informační etiky, jako autorské právo či ochrana osobních údajů. Následuje popis nejrozšířenějších etických kodexů a některých nežádoucích jevů souvisejících s etikou komunikace. Kapitola číslo tři se věnuje skutečným kauzám, jejichž zápletka se týká tématu z informační etiky. Jednotlivé kauzy jsou zhodnoceny pomocí závěrů plynoucích z předchozí částí práce
Vedoucí práce: Prokop Toman
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní ekonomické vztahy [obor disert. práce]; etické kodexy; etika; bakalářské práce; ethical codices; ethics; bachelor's theses