Informační systémy veřejné správy (Význam směrnice INSPIRE pro české informační systémy veřejné správy) - Kraft, Martin (2008)
Práce si vytyčuje za cíl informovat čtenáře o významu a dosahu implementace směrnice INSPIRE (Infrastruktura pro prostorové informace v Evropském společenství). Jejím účelem je vytvořit legislativní rámec pro vybudování evropské infrastruktury prostorových informací. Na základě analýzy současné situace a vymezení problémů infrastruktury prostorových informací budou posouzeny přínosy směrnice INSPIRE pro české informační systémy veřejné správy, geografické informační systémy a geoinformatiku. Nejprve se zaměřím na obecnou charakteristiku směrnice INSPIRE, dále se budu zabývat geografickými informačními systémy a dalšími směrnicí dotčenými oblastmi a blíže se pak budu věnovat makroekonomickým a mikroekonomickým dopadům směrnice. Hlavní přínos práce spočívá v objektivním zhodnocení důsledků implementace směrnice pro české informační systémy veřejné správy a příbuzné oblasti