Vývozní aliance jako nástroj zvyšování konkurenceschopnosti podniků na zahraničních trzích - Roháčková, Sabina (2007)
Tato práce pojednává o vývozních aliancích, které jsou jednou z forem strategických aliancí. Hlavním strategickým cílem vývozních aliancí je vzájemná spolupráce zúčastněných podniků v oblasti marketingu zaměřeného na zahraniční trhy i kooperace v ostatních aktivitách týkajících se exportu. Záměrem práce je popsat hlavní znaky vývozních aliancí v obecné a konkrétní rovině na základě příkladů z praxe. Hlavním cílem práce je zjistit jakým způsobem vývozní aliance přispívají ke zvýšení konkurenceschopnosti členských podniků a jaké komparativní výhody jim přinášejí