Vývoj malých ekonomik střední Evropy od druhé poloviny 90. let - Pařilová, Martina (2007)
Práce se zabývá ekonomickým vývojem České republiky, Slovenska a Maďarska od 2. poloviny 90. let. Jelikož země usilovaly o vstup do EU, byl ekonomický vývoj hodnocen především z pohledu plnění přístupových (kodaňských) kritérií. První kapitola popisuje společné prvky daných zemí (definice malých ekonomik, členství ve Visegrádské skupině, vstup do EU 1. května 2004). Druhá kapitola vymezuje prvky hodnocení jednotlivých zemí, jako jsou základní makroekonomické ukazatele a hodnocení Evropské komise−posudek z roku 1997 a souhrnná zpráva z roku 2003 o připravenosti kandidátských zemí na vstup do EU. Třetí, čtvrtá a pátá kapitola popisují ekonomický vývoj v České republice, na Slovensku a v Maďarsku s zřetelem na plnění ekonomických kritérií vymezených Evropskou unií na summitu v Kodani v roce 1993