Mezinárodní likvidita a devizové rezervy - Jedlička, Vít; Taušer, Josef; Karlíček, Miroslav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Práce se zabývá historií, současností a budoucností globálních devizových rezerv. Na problematiku nahlíží z pohledu „rakouské školy“, která současný monetární systém vidí jako od základu nestabilní. Práce analyzuje dnešní kritéria přiměřenosti a poukazuje na náklady, které jsou spojené s držením devizových rezerv. Dále analyzuje příčiny enormně velkého obchodního deficitu USA a popisuje současný postoj čínské vlády k hromadícím se devizových rezervám. V další části práce rozkrývá kompozici měnových agregátů dolaru a porovnává je s devizovými rezervami v dolarech a množstvím zlata drženého USA. Dále práce kriticky hodnotí měnovou politiku České národní banky ve vztahu k devizovým rezervám, a to především prodej „českého národního pokladu“. V závěrečné fázi analyzuje budoucnost českých devizových rezerv v souvislosti se vstupem do eurozóny
Vedoucí práce: Josef Taušer
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní ekonomické vztahy [obor disert. práce]; devizové rezervy; zlato; bakalářské práce; foreign exchange reserves; gold; bachelor's theses