Kodaňská kritéria a jejich naplňování na příkladu vybraných zemí - Holeček, Zdeněk (2008)
Kodaňská kritéria mají zajistit připravenost kandidátských zemí na přistoupení do EU v politické, hospodářské a legislativní oblasti. Jejich splnění je podmínkou pro vstup. V případě Bulharska a Rumunska však byly země přijaty bez toho, aby kritéria kompletně splnily. Tato práce analyzuje do jaké míry se jim podařilo kritéria naplnit. Dochází k závěru, že hlavní problémy leží v oblasti acquis, především v nedokončené institucionální reformě. Práce se dále ptá, jaké nástroje má EU k zajištění naplňování kritérií i po přistoupení. Dodatečné plnění kritérií je cílem zvláštního režimu, který byl pro nové členy zaveden na tři roky