Kodaňská kritéria a jejich naplňování na příkladu vybraných zemí - Holeček, Zdeněk; Adámková, Vlasta; Krč, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2008)
Kodaňská kritéria mají zajistit připravenost kandidátských zemí na přistoupení do EU v politické, hospodářské a legislativní oblasti. Jejich splnění je podmínkou pro vstup. V případě Bulharska a Rumunska však byly země přijaty bez toho, aby kritéria kompletně splnily. Tato práce analyzuje do jaké míry se jim podařilo kritéria naplnit. Dochází k závěru, že hlavní problémy leží v oblasti acquis, především v nedokončené institucionální reformě. Práce se dále ptá, jaké nástroje má EU k zajištění naplňování kritérií i po přistoupení. Dodatečné plnění kritérií je cílem zvláštního režimu, který byl pro nové členy zaveden na tři roky
Vedoucí práce: Vlasta Adámková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: mezinárodní ekonomické vztahy [obor disert. práce]; Bulharsko; Rumunsko; bakalářské práce; Bulgaria; Romania; bachelor's theses