Dobroslav Krejčí - "otec čs. statistiky" - Houska, Lukáš (2008)
Cílem mé práce je poskytnout ucelený obraz významné osobnosti počátků naší statistiky, Dobroslava Krejčího. Nemělo by se jednat o jakoukoli formu životopisu, zaměřil jsem se hlavně na jeho působení v oblasti statistické vědy, ať už praktické či teoretické. Toto téma není krom pár všeobecných referátů a jednoho nekrologu (který je jako dílo ovlivněn dobou svého vzniku, tedy těsně po smrti osobnosti) zpracováno, z pohledu dnešní moderní statistiky je pak téměř už zapomenuto. Snažil jsem se shromáždit všechnu dostupnou literaturu a prameny a z nich pak po pečlivém nastudování, posouzení a úvaze vytvořit pravdivý a kritický pohled na dr. Krejčího. Práce je členěna do logických časových úseků, které jsou od sebe odděleny událostmi, které měly na život a dílo Dobroslava Krejčího rozhodující vliv