Systém APS a jeho implementace v konkrétním podniku - Zemanová, Zuzana (2008)
Systémy APS (Advanced Planning and Scheduling či Advanced Planning System) byly vyvinuty, aby dále rozvíjely stávající systémy MRP II, které ovšem nesplňují všechny potřeby výrobních podniků. Tyto systémy se dají charakterizovat jako metody pokročilého podnikového plánování a rozvrhování výroby. První takové systémy se objevily na začátku devadesátých let 20.století, u nás od poloviny 90.let. Tato metoda řízení je postavená na principech constraint managementu, což není tak překvapující vzhledem ke společnému autorovi těchto metod, dr. Eliyahu M.Goldratt. Systémy APS podnítily změny na trhu, kdy zvýšení produktivity ovlivnilo situaci na trhu, nabídka začala převyšovat poptávku. Zákazník měl možnost výběru mezi několika výrobci, a to znamenalo, že výrobce byl nucen sdělit zákazníkovi přesný termín dodání, samozřejmě co nejkratší, a následně tento termín musel dodržet. Výrobce též musel dbát na kvalitu výrobku a snažit se o přiměřené výrobní náklady. Toto všechno právě pomáhají řešit systémy APS, které se již hojně implementují i v českých výrobních podnicích