Dodací parita a její vliv na stanovení ceny - INCOTERMS v posledním znění - Štěpánek, Ondřej (2006)
Úkolem INCOTERMS je poskytnutí souboru mezinárodních obchodních pravidel, které se zabývají výkladem nejpoužívanějších obchodních doložek v mezinárodním obchodu. Pravidla jsou vypracovávána a vydávána Mezinárodní obchodní komorou v Paříži. Jejich použití zajišťuje určitou standardizaci a zamezuje rozdílným výkladům dodacích parit v jednotlivých zemích. INCOTERMS 2000 jsou zatím poslední vydanou verzí a jejich hlavním posláním je přizpůsobení se moderním směrům, jimiž se mezinárodní obchod ubírá. Jde především o liberalizaci mezinárodního obchodu, o změny v mezinárodní přepravě a o stále se rozvíjející elektronickou výměnu dat (např. systém EDI)