Visegrádska dimenzia zahraničnej politiky Slovenskej republiky - Zelenická, Zuzana (2007)
Visegrádska skupina, tzv. V4, je príkladom regionálneho neformálneho zoskupenia v stredoeurópskom regióne. V4 vznikla z vôle Slovenskej republiky, Českej republiky, Maďarska a Poľska s cieľom spoločnými silami dosiahnuť návrat do demokratickej Európy. Od začiatku spolupráce v roku 1991 zohrávalo Slovensko (spočiatku súčasť ČSFR) vo Visegráde dôležitú úlohu, raz ako jeden z dôvodov jeho „odumretia“, inokedy ako motor jeho „znovuoživenia“. Koniec koncov visegrádska dimenzia bola a do súčasnosti je jednou z priorít slovenskej zahraničnej politiky. Slovenská diplomacia vníma V4 ako fungujúcu a opodstatnenú platformu stredoeurópskej spolupráce, v rámci regiónu i na celoeurópskej úrovni