Visegrádska dimenzia zahraničnej politiky Slovenskej republiky - Zelenická, Zuzana; Veselý, Zdeněk, 1950-; Šauer, Jaroslav, 1929-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2007)
Visegrádska skupina, tzv. V4, je príkladom regionálneho neformálneho zoskupenia v stredoeurópskom regióne. V4 vznikla z vôle Slovenskej republiky, Českej republiky, Maďarska a Poľska s cieľom spoločnými silami dosiahnuť návrat do demokratickej Európy. Od začiatku spolupráce v roku 1991 zohrávalo Slovensko (spočiatku súčasť ČSFR) vo Visegráde dôležitú úlohu, raz ako jeden z dôvodov jeho „odumretia“, inokedy ako motor jeho „znovuoživenia“. Koniec koncov visegrádska dimenzia bola a do súčasnosti je jednou z priorít slovenskej zahraničnej politiky. Slovenská diplomacia vníma V4 ako fungujúcu a opodstatnenú platformu stredoeurópskej spolupráce, v rámci regiónu i na celoeurópskej úrovni
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: mezinárodní a evropská studia - diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses