Česko-slovenská zahraniční politika v období druhé republiky (případová studie k problematice vztahu velkého a malého státu) - Podgorný, Pavel (2007)
Diplomová práce pojednává o zahraniční politice pomnichovské republiky. Pomocí teorií mezinárodních vztahů vysvětluje předválečný vztah Československa k velmocem. Dále se zabývá slovenskými autonomistickými snahami, které následně Hitler využil ke konečnému rozbití Česko-Slovenska. Rozebírán je i základní problém vnější politiky, a to garance a zabezpečení hranic pomnichovské republiky. Závěrem práce detailně analyzuje Tisovu a pozdější Háchovu návštěvu v Berlíně a důsledky vyhlášení Protektorátu pro zahraniční politiku