Evropská politika obrany a bezpečnosti versus NATO - Venkrbcová, Martina (2007)
Bakalářská práce popisuje snahu Evropské unie o vlastní bezpečnostní politiku. Nejprve vznik Společné zahraniční a bezpečnostní politiky, a poté postupné vyčleňování Evropské bezpečnostní a obranné politiky. Práce přibližuje první uskutečněné mise EBOP a jejich význam pro EU. Dále popisuje vznik NATO, jeho vývoj v období před a po studené válce, a také nutnost transformace NATO. U obou organizací jsou přiblíženy síly rychlé reakce a u EBOP také nově vznikající bojové skupiny. Práce poukazuje na vztahy České republiky k oběma organizacím. A v neposlední řadě naznačuje problémy a výhody transatlantických vztahů, a dále také problematické vztahy obou organizací s Ruskem