Evropská politika obrany a bezpečnosti versus NATO - Venkrbcová, Martina; Musil, Martin, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2007)
Bakalářská práce popisuje snahu Evropské unie o vlastní bezpečnostní politiku. Nejprve vznik Společné zahraniční a bezpečnostní politiky, a poté postupné vyčleňování Evropské bezpečnostní a obranné politiky. Práce přibližuje první uskutečněné mise EBOP a jejich význam pro EU. Dále popisuje vznik NATO, jeho vývoj v období před a po studené válce, a také nutnost transformace NATO. U obou organizací jsou přiblíženy síly rychlé reakce a u EBOP také nově vznikající bojové skupiny. Práce poukazuje na vztahy České republiky k oběma organizacím. A v neposlední řadě naznačuje problémy a výhody transatlantických vztahů, a dále také problematické vztahy obou organizací s Ruskem
Vedoucí práce: Martin Musil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta managementu, 2007
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2007
Keywords: bezpečnostní politika; bakalářské práce; Evropská bezpečnostní a obranná politika; Severoatlantická aliance; security policy; bachelor's theses; management [obor bakal. práce]; transatlantická vazba