Ekonomické aspekty rozhodování o investicích do lidského kapitálu - Kubík, Rudolf (2007)
Tato práce se zaměřuje na problematiku lidského kapitálu a investic do něj. Zkoumá a měří výnosnost investic do lidského kapitálu z mikro- i makroekonomického pohledu a zaměřuje se také na motivy těchto investic. Na úrovni jedince měří míru návratnosti investic do terciárního vzdělávání, která vychází okolo 8%, a sleduje další efekty, jako je zvyšování šance na pracovním trhu atp. Na makroekonomické úrovni pak sleduje vliv investic do lidského kapitálu na HDP a na další ekonomické faktory a snaží se nalézt souvislosti mezi úrovní lidského kapitálu a ekonomických růstem. Prodloužení průměrné délky vzdělání o rok znamená zhruba 5% růst HDP