Ekonomické aspekty rozhodování o investicích do lidského kapitálu - Kubík, Rudolf; Urbánek, Václav; Maršíková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2007)
Tato práce se zaměřuje na problematiku lidského kapitálu a investic do něj. Zkoumá a měří výnosnost investic do lidského kapitálu z mikro- i makroekonomického pohledu a zaměřuje se také na motivy těchto investic. Na úrovni jedince měří míru návratnosti investic do terciárního vzdělávání, která vychází okolo 8%, a sleduje další efekty, jako je zvyšování šance na pracovním trhu atp. Na makroekonomické úrovni pak sleduje vliv investic do lidského kapitálu na HDP a na další ekonomické faktory a snaží se nalézt souvislosti mezi úrovní lidského kapitálu a ekonomických růstem. Prodloužení průměrné délky vzdělání o rok znamená zhruba 5% růst HDP
Vedoucí práce: Václav Urbánek
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: finance [obor dipl. práce]; ekonomický růst; lidský kapitál; vzdělávání; diplomové práce; economic development; human capital; education; master's theses