Ekonomické a sociální souvislosti daně z příjmů - Rajdl, Josef (2007)
Hlavním cílem práce je posoudit ekonomické a sociální dopady daně z příjmů fyzických osob. Základní otázkou je, zda daň z příjmů fyzických osob ovlivňuje významně rozdělení příjmů. Mimo této problematiky se práce zaměřuje také na úskalí měření substitučního a důchodového efektu této daně. V první části je uveden přehled základních metod měření progresivity daně ústící ve výběr vhodných metod k vlastní analýze progresivity obsažené v druhé kapitole. Třetí část je zcela zaměřena na vliv daně z příjmů fyzických osob na rozhodování subjektů o alokaci pracovních sil. Dle výsledků této práce je redistribuční efekt daně velmi mírný při významné progresivitě daňové formule a nízké průměrné sazbě daně. Simulace v práci provedené pro měření distorzních účinků na rozhodování o alokaci pracovních sil vyúsťují do vyslovení předpokladu, že daň z příjmů fyzických osob nemá v České republice při současném nastavení silný vliv v této oblasti