Daň z nemovitostí - současnost a perspektiva v České republice, vazba na místní rozpočty - Šašková, Lucie (2007)
Cílem bakalářské práce je charakterizovat daň z nemovitostí z pohledu její vazby na rozpočty místních samospráv. Výnos této daně plyne přímo do rozpočtu obce. Jeho výše je závislá na konstrukci daně, která je považována za zastaralou v porovnání s ostatními zeměmi EU. Význam výnosů daně pro samosprávu obce je rozdílný pro malé či velké obce a klesá s růstem obce. Návrhy na změnu právní úpravy a postavení daně v místních rozpočtech se liší v závislosti na vládnoucím kabinetu. Obecně směřují k posílení pravomocí obce při stanovování konečné výše daňové povinnosti a ke změně daňového základu na hodnotový, lépe odrážející vliv inflace