Zajištění bankovních pohledávek - Kmínek, Václav (2007)
Předkládaná práce má za cíl přiblížení pojmu zajištění bankovních pohledávek, vysvětlení jeho podstaty, významu a jeho použití v bankovní praxi. Cílem práce je vysvětlení problematiky, uvedení a stručné vysvětlení druhů používaných zajišťovacích instrumentů v bankovní praxi, stručné dokumentování procesu vzniku, existence, zániku, případně realizace zástavního práva na zástavním právu k nemovitosti včetně poukázání na problematické oblasti. Zajištění bankovních pohledávek je vysvětleno i z hlediska zachycení objemu zajištění v účetních knihách bank včetně tvorby opravných položek u klasifikovaných bankovních pohledávek s dopadem do hospodářských výsledků banky. Práce vychází z platných právních norem a předpisů a zástavní právo k nemovitosti je dokumentováno na konkrétní Smlouvě o zřízení zástavního práva k nemovitosti. Práce je pojata jako stručné výkladové shrnutí a seznámení s problematikou, a to včetně připravovaných opatření bank dle doporučení pravidel Basel II