Analýza externích efektů na trhu cestovního ruchu Vyvození důvodů pro existenci a veřejné financování České centrály cestovního ruchu - Havel, Radek (2007)
Cílem práce je analýza argumentů pro angažovanost státu v marketingové politice cestovního ruchu prostřednictvím státní příspěvkové organizace - České centrály cestovního ruchu. Východiskem je kategorizace služby produkované touto agenturou z hlediska ekonomických klasifikačních kritérií a identifikace externích efektů, které z činnosti organizace a následně z průmyslu cestovního ruchu plynou. Výsledky studie odpovídají na otázku, do jaké míry a zda vůbec je existence a veřejné financování České centrály cestovního ruchu opodstatněné