Češi na trhu práce EU - Horová, Lucie; Heřmanský, Pavel, 1980-; Montag, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2007)
Bakalářská práce se zabývá volným pohybem pracovníků v rámci Evropské Unie, který se od roku 2004 s určitými omezeními týká i občanů České republiky. První teoretická část je obecně zaměřena na mezinárodní trh práce a model mezinárodní pracovní mobility Paula Krugmana, který vysvětluje příčiny a efekty pracovní migrace. Část této kapitoly je věnována diskriminaci na trhu práce. Druhá kapitola popisuje tzv. přechodná opatření, jenž jsou uplatňována některými členskými státy vůči českým občanům, a problémy volného pohybu pracovníků, které musela EU řešit. V třetí klíčové kapitole analyzuji sílu vlivu migračních determinantů na pracovní migraci českých občanů směrem do členských států s volným trhem práce. V závěru interpretuji poznatky, ke kterým jsem v průběhu práce dospěla
Vedoucí práce: Pavel Heřmanský
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2007
Rok obhajoby 2007
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; pracovní migrace; trh práce; bakalářské práce; labor migration; labor market; bachelor's theses