Faktory ovlivňující poptávku a nabídku ropy, nevyčerpatelnost ropy - Petrisko, Lukáš (2007)
V úvodu mé bakalářské práce se zabývám faktory, které nejvíce ovlivňují poptávku a nabídku ropy. Poptávka je ovlivňována především hrubým domácím produktem, cenou substitutů, počtem spotřebitelů a ročním obdobím. Nabídka je ovlivněna náklady na těžbu ropy, které rostou vlivem hůře dostupných ložisek ropy a naopak klesají díky technologickému pokroku. Dále je nabídka ovlivněna počasím a politickou mocí. V závěru mé bakalářské práce jsem se zaměřil na vyčerpatelnost ropy. Z ekonomického hlediska je ropa nevyčerpatelný zdroj energie, a to díky správně fungujícímu cenovému systému