Přímé zahraniční investice jako forma pronikání podniků na zahraniční trhy - Jüngling, Michal (2007)
Diplomová práce se zabývá vývojem toků přímých zahraničních investic ve světové ekonomice a analýzou prvků, kterými jsou tyto toky nejvíce ovlivněny. Analyzuje rovněž kladné a záporné efekty přímých zahraničních investic na hostitelské a domácí ekonomiky. Předmětem rozboru je rovněž proexportní politika domácích států a aktivní podpora přílivu PZI v hostitelských ekonomikách. Jako příklad této podpory jsou rozebrány investiční pobídky, jejich přínosy a negativa. Konkrétní ukázka vstupu PZI na trh je v práci dokumentována smlouvou o založení Joint-Venture podniku