DIPLOMOVÁ PRÁCE Cenové bubliny na trzích aktiv (se zaměřením na trh nemovitostí) - Mládek, Josef; Koderová, Jitka; Žďárek, Václav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2007)
Ceny dlouhodobých, úrokově citlivých aktiv se vyvíjejí jinak než ostatní ceny v ekonomice. Aktiva, jako jsou například nemovitosti, jsou důležitým faktorem hospodářského cyklu. Vznik cenových bublin a jejich následné splasknutí vede ke ztrátě prosperity, ale ohrožuje i samotnou stabilitu společenského systému založeného na dělbě práce a obchodu. V této práci se proto zabýváme možnými příčinami vzniku cenových bublin. Bližšímu zkoumání podrobíme reálné faktory, umělou úvěrovou expanzi i psychologické příčiny. Získané poznatky následně využijeme k rozboru některých vývojových tendencí v americké ekonomice a jejich dopadů na trh nemovitostí. V poslední kapitole zvážíme důsledky existence cenových bublin pro politiku centrálních bank
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2008
Rok obhajoby 2008
Keywords: finance [obor dipl. práce]; měnová politika; trh nemovitostí; diplomové práce; monetary policy; real estate market; master's theses