Vliv Evropské unie na realitní trh v České republice - Stulík, Zdeněk (2007)
Vypracováním bakalářské práce na téma „Vliv Evropské unie na realitní trh v České republice“ se pokusím odpovědět na otázku, zda, a pokud ano, v jaké míře, ovlivňuje, respektive ovlivňovala, Evropská unie trh nemovitostí v České republice. Vycházím z předpokladu, že vstupem ČR do Evropské unie se částečně změnila suverenita naší země. Vnímám tedy EU, potažmo její orgány, za jakousi autoritu, jejímž působením dochází ke změnám v českém právním řádu, regulačních nařízeních, daňových předpisech (konkrétně tlak na sjednocení výše sazeb DPH atd.). V práci bych se zaměřil na dvě hlavní časová období: 1. Rok 2003 až 2005, kdy docházelo ke změnám cen nemovitostí z důvodu samotného vstupu České republiky do Evropské unie - konkrétně byly tyto pohyby cenových hladin způsobovány nejen ze strany regulačních autorit, nýbrž i samotným faktem otevření trhu a s tím spojeným růstem poptávky ze zahraničí. Druhým zkoumaným obdobím je rok 2007, kdy můžeme pozorovat v reálném čase diskuse o „spekulační bublině“ na realitním trhu ČR. Na základě práce určím, jaké tlaky z EU působí na růst cen nemovitostí v ČR a jaké naopak na pokles cen, s výhledem na budoucí působení těchto faktorů a jejich sílu