Japonský management - Jankotová, Petra (2007)
Cílem této bakalářské práce je pomoci čtenáři uvědomit si a pochopit, co způsobuje, že japonské společnosti zvláště japonský styl řízení (japonský management), jsou úspěšné a konkurenceschopné. Ač v této práci poskytuji související informace týkající se japonské ekonomiky a chování a vlastností japonců, základní popis výbraných japonských manažerských technik i příklady jejich použití ve firmách, hlavním záměrem je zjistit předpoklady úspěšného používání japonských manažerských technik. Pomocí analýzy všech relevantních informací jsem došla k závěru, že existují tři předpoklady pro úspěšnou implementaci japonských manažerských technik. Za prvé je to vlastní technická stránka dané techniky, za druhé psychologický aspekt (poznávání a používání japonského managementu znamená také poznávání japonské kultury a chování japonců a pouze pokud tuto kulturu a chování pochopíme a aplikujeme, mohou techniky ukázat svůj plný potenciál) a třetím předpokladem je pracovitost.