Implementace Microsoft Exchange Serveru v malých a středních firmách - Kahoun, Jakub (2008)
Práce vyhodnocuje podmínky, za kterých je pro firmu výhodné implementovat a provozovat Microsoft Exchange Server. Uvedeny jsou nároky na provoz řešení, jak softwarové, tak hardwarové a způsoby licencování. V popisu funkcionality jsou zdůrazněny funkce, které tvoří přidanou hodnotu produktu. Vzhledem k trendu rostoucích požadavků na mobilní přístup k elektronické poště, je celá jedna kapitola věnována možnostem přístupu z různých platforem a mobilních zařízení. Dále je diskutováno zapojení řešení do firemního informačního systému, možnosti integrace a interakce s jinými serverovými produkty. Vyčísleny jsou rámcově celkové náklady vlastnictví řešení pro malé a pro střední firmy. Popsány jsou i přínosy vyplývající ze zavedení Microsoft Exchange Serveru. Závěrem jsou všechny faktory vyhodnoceny a vyvozena doporučení za jakých podmínek je implementace Exchange Serveru vhodná