EKONOMIE KRIMINALITY NA PŘÍKLADU DOPRAVNÍCH NEHOD V ČR - Vilimovský, Petr (2007)
Tato práce se zabývá racionálním chováním ekonomických subjektů v podmínkách rizika v mimotržní oblasti ekonomiky, dopravní kriminality. Na základě analýzy dopravní nehodovosti, počtu usmrcených a výši hmotné škody se potvrzuje, že změna pravděpodobnosti dopadení představovaná dopravně bezpečnostními akcemi ovlivňuje dopravní kriminalitu v ČR. Práce dále zkoumá, zda také změna výše trestu představovaná zavedením novely zákona č. 411/2005 Sb., o silničním provozu, ovlivňuje dopravní kriminalitu v ČR. Na základě analýzy těžce a lehce zraněných osob a osob usmrcených dochází k závěru, že změna trestu na chování řidičů na českých silnicích vliv nemá