Vlastní kapitál - Exnerová, Irena (2007)
Vlastní kapitál patří mezi dlouhodobé zdroje financování podniku a je důležitou veličinou při rozhodování, jakou právní formu podnikání zvolit. Skládá se z několika položek: základní kapitál, kapitálové fondy, fondy tvořené ze zisku, nerozdělené/neuhrazené výsledky hospodaření minulých let, výsledek hospodaření běžného účetního období. Výše vlastního kapitálu je dána rozdílem mezi aktivy a dluhy podniku. Jeho výše není stabilní, mění se především podle výsledku hospodaření. Vlastní kapitál může být součástí nejrůznějších ukazatelů pro hodnocení finanční situace podniku. Informace o vlastním kapitálu jsou významné nejen pro management, ale i další uživatele účetních informací