Vliv politiky ČSSD a ODS na trh s bydlením - Procházková, Veronika (2008)
Tato práce si klade za cíl analyzovat vliv politiky předních českých politických stran na trh s bydlením v České republice. Teoretická část této práce se věnuje základní charakteristice a specifikům bydlení. Součástí teoretické části této práce je charakteristika bytové politiky, role státu v této politice, popis činností státu v této oblasti a základní popis nástrojů bytové politiky, které se využívají k ovlivňování vývoje na trhu s bydlením. Analytická část této práce se zabývá konkrétní bytovou politikou Občanské demokratické strany (ODS) a bytovou politikou České strany sociálně demokratické (ČSSD). Analýza vlivu politických stran na vývoj trhu s bydlením vychází z dlouhodobých koncepcí bytové politiky, které byly přijaty během vlád obou politických stran. Popisuje ambice, které si strany definovaly ve volebních programem a analyzuje, zda se programová prohlášení jednotlivých vlád dočkala svého naplnění. Komparací obou politik se práce snaží odpovědět na tyto otázky: Jaké tendence v oblasti bytové politiky se snaží jednotlivé strany prosadit? Jsou tyto tendence slučitelné nebo protichůdné? Jakým způsobem ovlivnila bytová politika ČSSD a ODS vývoj na trhu s bydlením?